Quadbal

Quadbal is een tactische sport met een hoog tempo dat wordt gespeeld in gemengde teams. De sport, voorheen bekend als quidditch, is ontstaan in de Verenigde Staten in 2005. Sindsdien is de sport overgegaan in een wereldwijd fenomeen met vele tienduizenden spelers over de hele wereld en regels die echt werken in een niet-magische wereld.

Basis regels

Quadbal is een teamsport die wordt gespeeld met zeven spelers op het veld. Deze spelers zijn verdeeld over vier verschillende posities met elk hun eigen taken: chasers, keepers, beaters en seekers. Per team proberen drie chasers en één keeper te scoren door een volleybal door de hoepels van de tegenstanders te gooien, wat hen 10 punten per doel oplevert. Twee beaters per team proberen de tegenstanders af te gooien met trefballen, waardoor een getroffen speler tijdelijk uit het spel licht en het spel van de tegenpartij wordt ontregeld. Één seeker per team probeert het spel te eindigen door de vlag te vangen. Deze vlag bestaat uit een tennisbal in een stuk stof, welke door middel van klittenband aan de broek van een scheidsrechter bevestigd is. Wanneer de vlag (ja, eerder ook wel snitch genoemd) gevangen is, krijgt het team van de vangende seeker 30 punten, waarna het spel meestal is afgelopen. 

Op het veld moeten spelers ten alle tijden een ‘bezem’ (een PVC-buis ca. 1 m in lengte) tussen hun benen hebben. Dit functioneert als een handicap voor de spelers en voegt een extra tactisch element toe aan het spel, doordat spelers een balans moeten zoeken tussen snel rennen en een bal vangen met twee handen of het tackelen van een tegenstander zonder daarbij de bezem kwijt te raken. Hiernaast geven de bezems ook een goede indicatie of een speler nog actief is of is afgegooid door een beater van de tegenpartij.

Quadbal is een full-contact sport, met contact regels vergelijkbaar als die bij rugby. Mocht je je zorgen maken hoe je iemand moet tackelen met een broom/bezem tussen je benen – kom dan vooral langs bij een van onze trainingen, het is verbazingwekkend intuitief!

Gender inclusiviteit

Quadbal wordt uitsluitend gespeeld in gemengde teams, waarbij er zelfs regels zijn om ervoor te zorgen dat iedereen speeltijd krijgt: Van de zeven spelers op het veld mogen maximaal vier mensen hetzelfde gender hebben. Dit refereert specifiek naar gender, niet biologisch geslacht, om zo een veilige plek te creeëren voor non-binaire en transgender spelers. De quadbal gemeenschap werkt actief om inclusief te zijn naar spelers van alle achtergronden en gender identiteiten, en moedigt spelers aan om hun persoonlijke sterke punten in hun voordeel te gebruiken – het is doodsimpel om een sterke verdediger eruit te spelen door sneller, leniger of slimmer te zijn in je spel.

Quadbal in Nederland en daarbuiten

Quadbal wordt in Nederlands gespeeld sinds 2014 en wordt georganiseerd door de Nederlandse Quadbalbond (NQB). We spelen tegen andere teams in de Nederlandse Quadbal League en spelen één à twee Nederlandse toernooien per seizoen. Ook is er een Nederlands nationaal quadbal team, waar veel van onze spelers zich voor hebben geplaatst en daardoor hebben meegedaan aan EK’s en WK’s om daarbij Nederland te vertegenwoordigen op het veld.

Buiten Nederland hebben de meeste van onze Europese buren ook een goed ontwikkelde quadbal scene, ook plannen we regelmatig oefenwedstrijden met onze Duitse buren. Eens per jaar spelen de beste quadbal teams vanover heel Europe op de European Quadbal Cup, waarvoor wij sinds 2019 elk jaar geplaatst zijn geweest.